Omgaan met de psychische en of verslavingsproblemen van je ouders | Ontmoetingsgroep voor volwassenen (KOPP/KOV volwassenen)

KOPP/KOV staat voor Kinderen van Ouders met Psychische Problemen of Verslaving.

Opgroeien in een gezin waarvan een ouder psychische problemen of een verslaving heeft, is niet gemakkelijk. Het heeft invloed op hoe je als kind opgroeit en je ontwikkelt. Mogelijk was er door de problemen van je ouder(s) niet altijd evenveel aandacht, ruimte en tijd voor jou. Je bent niet de enige: in Nederland groeien er (meer dan) 900.000 kinderen op met een vader of moeder met dergelijke kwetsbaarheden. Waar loop jij tegenaan? Als volwassene kun je nog steeds last ervaren van de periode waarin je als kind opgroeide. Je komt er bijvoorbeeld achter dat je bepaalde ontwikkelingen, zoals je losmaken van je ouders en een eigen identiteit ontwikkelen, niet goed hebt kunnen doorlopen. Dit kan doorwerken in je volwassen leven. Misschien vind je het lastig om nieuwe relaties aan te gaan, je grenzen aan te geven of loyaal te blijven aan jezelf.

Mogelijk draag je zorgtaken voor je ouder of verloopt de communicatie met je ouder moeilijk. Het kan een uitdaging zijn om effectief te communiceren en (mentaal) in balans te blijven.

Tijdens de bijeenkomsten praten we over verschillende onderwerpen en thema’s en doen we verschillende oefeningen, denk aan:

  • Praten over het gezin waarin je bent opgegroeid;
  • Je eigen identiteit en kernkwaliteiten;
  • Thema’s als vriendschap, relaties en sociale steun;
  • Communicatiemodel(len);
  • Thema’s als loyaliteit en loslaten;
  • Je toekomst.

De ontmoetingsgroep is gratis en bestaat uit zeven bijeenkomsten. De bijeenkomsten worden doorlopend gepland. Je kunt je aanmelden via e-mail. Een andere naam voor de groep is KOPP/KOV.

preventie@ggzbreburg.nl/ 088-0334100

Illustratie van schreeuw met tekst: Omgaan met de problemen van je ouders

Foto's

Illustratie van schreeuw met tekst: Omgaan met de problemen van je ouders