Home
Professionals

Tips over zelfstandig wonen voor mensen met psychische problemen

Misschien kost het u moeite om de dagelijkse dingen rond uw woonsituatie te regelen. Hier vindt u tips waar u misschien iets aan heeft.

Schema's maken

U kunt misschien best zelfstandig blijven wonen, als u maar goed voor uzelf zorgt. Bijvoorbeeld dat u uw huis schoon en leefbaar houdt. Maar ook dat u de boodschappen doet en voor uzelf kookt.

Als hulpmiddel hiervoor kunt u voor uzelf schema's maken: wanneer doet u de was, maakt u het toilet schoon en doet u boodschappen? Hieronder vindt u voorbeelden.

Administratie en geldzaken

Misschien vindt u het moeilijk om uw administratie goed bij te houden. Of om de huur of de hypotheek op tijd te betalen.

U weet natuurlijk ook wel dat dit belangrijk is. Maar het is niet altijd even makkelijk gezien uw situatie. Misschien heeft u iets aan de tips voor thuisadministratie en budgettering.

Uw rust nemen

Vindt u dat u nog van alles moet doen in het huishouden? Laat dat dan eens even los en gun uzelf de tijd om tot rust te komen.

Probeer wat te ontspannen. Bijvoorbeeld door rustige muziek te luisteren of door even een kop thee te gaan drinken. U kunt dat elke dag op een vast moment doen.

Gezond en regelmatig leven

Wat u ook kan helpen is om gezond en regelmatig te leven. U kunt denken aan gezond eten en drinken. Maar ook dagelijkse beweging.

Met regelmatig leven wordt bedoeld: elke dag op tijd opstaan, 3 keer per dag eten, uw werkzaamheden op vaste tijden doen en 's avonds weer op tijd naar bed.

Voor uw kinderen zorgen

Kost de opvoeding van uw kinderen u moeite of vindt u de zorg voor uw kinderen lastig? Dan kunt u hulp krijgen. Bijvoorbeeld bij de GGD bij u in de buurt.

Op tijd hulp zoeken

Durf op tijd hulp te zoeken als uw woonsituatie u teveel wordt. Bijvoorbeeld als het u niet meer lukt om uw huis schoon te houden of om dingen te regelen. Het is beter om niet te wachten tot het moment dat u het helemaal niet meer aan kunt.

In dat geval kunt u begeleiding krijgen.

Bestanden
pdf Boodschappenlijst (pdf, 81 kb)
pdf Schoonmaakrooster (pdf, 99 kb)

Geef uw mening over deze informatie

Help ons deze website beter te maken

Heeft u opmerkingen over deze informatie? Laat dan hier uw mening achter.

Let op: in dit formulier kunt u alleen opmerkingen plaatsen over de website.

De gegevens van dit formulier worden verstuurd naar websiteleverancier Elkander. De gemeente kan de gegevens inzien. Elkander of de gemeente kan contact met u opnemen over uw bericht, maar is hiertoe niet verplicht.

Reageert u op een pagina met organisatiegegevens, dan wordt uw bericht ook doorgestuurd naar deze organisatie.

Velden met een * zijn verplicht.

Hoe zou u de bruikbaarheid van de informatie beoordelen? *

Heeft u de informatie gevonden die u zoekt? *

Selecteer een of meer van de onderstaande opties

Mag de webbeheerder contact met u opnemen over uw beoordeling?

De webbeheerder kan alleen contact met u opnemen, als u uw gegevens invult