Verminder je risico om te vallen | Meld je nu aan voor een leuke training!

27 juni 2024

Ben je wel eens gevallen of ben je wel eens bang op te vallen? Als je wat ouder wordt, is dat niet raar. Veel 65-plussers overkomt dit. Je kunt er wel iets aan doen. Door een training te volgen, sta je een stuk steviger in schoenen.

Elke 4 minuten belandt een 65-plusser op de spoedeisende hulp door een val. In het Elisabeth-TweeSteden zijn dat ongeveer 600 65-plussers per jaar. Een val kan in één klap je hele leven veranderen. Zelfs als je nog gezond en sterk bent. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om een val te voorkomen.  Bijvoorbeeld door je spieren en balans te trainen. Ook gezond eten en regelmatig je ogen laten controleren zijn belangrijk. 

Hoe groot is jouw risico om te vallen? 

Dit kun je tegenwoordig makkelijk testen. Na de test weet je ook wat je kunt doen om zo lang mogelijk sterk te blijven staan. Zo kun je wat makkelijk (en langer) alle dagelijkse dingen blijven doen, zoals de boodschappen of ergens op visite. Doe nu de test >

Komt uit de test dat je een matig tot hoog valrisico hebt? Neem dan contact op met je huisarts of een van de onderstaande (fysio)therapeuten. Zij bieden drie soorten cursussen aan: In Balans, Vallen Verleden tijd of Otago.

Wat houden de cursussen in?

  • In Balans | De informatie en beweegoefeningen in deze cursus zijn gebaseerd op Tai Chi.  Per groep kunnen aan deze cursus 10 deelnemers meedoen.  
  • Vallen Verleden Tijd | Hindernisbanen, spelvormen en leren van valtechnieken.  Per groep kunnen aan deze training 12 deelnemers meedoen. 
  • Otago | Dit is een oefenprogramma om je spierkracht en balans te verbeteren. Per groep kunnen 8 deelnemers meedoen. 

Van alle drie de trainingen is bewezen, dat ze het risico op vallen kunnen verkleinen. Nieuwsgierig? Bekijk de video van ouderen die al een training hebben gevolgd >

Kosten en vergoeding

In Tilburg vergoeden we in 2024 alle drie de trainingen. U hoeft niets te doen voor de vergoeding. De gemeente Tilburg regelt dit onderling met de therapeuten.

Waar en wanneer?

Er worden op verschillende plekken in Tilburg trainingen gegeven. Bezoek de pagina over Valpreventie om al het aanbod te bekijken >